Deti a my - Claim
Dobrý ďeň, medveď!

Aha, medveď!


Naša najväčšia šelma 

 

Hoci sa medveď javí ako nemotorný, je to dobrý bežec aj plavec. Pohybuje sa veľ­mi rýchlo, najmä ak útočí alebo uniká. Zvyčajne behá po štyroch, no keď sa postaví na zadné nohy, vyzerá hrozivo. Dožíva sa 30-50 rokov. 

Od pradávna majú deti spomedzi hračiek najradšej asi plyšového macka. Však máš doma nejakého aj ty?! Naozajstný maco v prírode síce vyzerá milo a má dobrácky výraz, ale pozor! Pred touto šelmou, čo žerie všetko, treba mať veľký rešpekt. A hoci zo všetkého najviac sa sýti rastlinnou potravou, napríklad lesnými plodmi, korienkami, trávami, hubami, ovocím, bez váhania zaútočí na väčšie zvieratá – jelene, srnky, daniele – a hlad ho dokáže prilákať aj na salaš s ovečkami či iným dobytkom. Jeho najobľúbenejšou maškrtou je med. Kradne ho lesným včelám a pre túto pochúťku je ochotný rozbúrať i úle včelárov.

Ostré zuby využíva pri love. Na mocných labách má až 15-centimetrové pazúry.


V našich lesoch so skalnými bralami, jaskyňami a s vodou sa mu páči. 
Má tu svoje územie – teritórium – a to si chráni. Stretnutiu s človekom sa vyhýba. 
Zaútočí, iba keď ho niekto nečakane prekvapí. 
Často keď si bráni mláďatá. Zimuje v skalných puklinách, pod vývratmi stromov či v jaskyniach. 
Brloh si vystelie trávou a zamaskuje. 
Dobre vykŕmený prespáva od napadnutia snehu až do jari. Má nepravý zimný spánok, takže sa z času načas preberie, poprechádza a znova zaľahne.

Počas zimy privedie medvedica na svet 1-2 mláďatá, niekedy aj viac. Sú drobučké, bez kožúška, zubov a nevidia. Starostlivá mamka ich ohrieva vlastným telom a kŕmi svojím mliekom. 
Na jar, len čo trocha podrastú, vyvedie ich z brlohu a učí, ako sa majú o seba postarať. 
Medvieďatá sú hravé, zve­davé a vynikajúco šplhajú po stromoch. Pri mamke ostávajú 2-3 roky.


 

Či sa medveď potuluje niekde nablízku, prezradia jeho stopy – predná časť je širšia a zakončená pazúrmi, zadná vyzerá ako odtlačok ľudskej nohy.

 



 

Na severe, v krajine snehu a ľadu, žije medveď biely. 
Pred krutou zimou ho chráni hustý kožuch s dutými chlpmi a hrubá vrstva tuku pod kožou. Vynikajúco pláva, obratne loví. Jeho potravou sú tulene, ryby, mrože aj vtáky.