Deti a my - Claim
Dobrý ďeň, medvedík čistotný!

Aha, medvedík čistotný!


Hoci sa volá medvedík, podobá sa skôr na psíka či líšku. Dokonca je veľký približne ako tieto zvieratká. 

Ľudia ho volajú aj mýval. Jeho skutočným domovom je Severná Amerika, no dostal sa už aj do našich lesov.

V prírode táto všežravá šelma požiera drobné vtáčiky, vajíčka, plazy aj slimáky. 
V plytkých vodách vyhľadáva vodné slimáky, raky, žaby aj rybky. Keďže to vyzerá to, akoby si nájdenú potravu medvedík umýval, dostal pomenovanie – čistotný. Nepohrdne však ani jablkami, hroznom, orieškami či zeleninou. Vykrmuje sa bukvicami, žaluďmi, dobrotami z polí, pretože si na zimu robí tukové zásoby. Na zimný spánok sa neukladá, ale svoje aktivity obmedzí.

 


 

Spoznáš ho podľa masky na tvári, pásikavého chvosta a dlhej huňatej srsti. Keďže je vzácna, práve pre ňu medvedíka čistotného chovajú v Amerike na farmách.

 



 

S čiernym pásom cez oči vyzerá ako zlodej, ktorý sa práve chystá na lup. Vo svojej domácej krajine to aj robí. Je premnožený, a tak sa z hôr vybral do miest. Tu prekutáva smetné koše a pochutnáva si na zvyškoch potravín. Pomáha si šikovnými prstami na predných labkách, ktorými všetko dôkladne ohmatáva. Sám si dokáže otvoriť dvere na dome alebo skrinku či chladničku. To všetko preto, aby si zamaškrtil. 
 

Aktívny je najmä v noci. Má vynikajúci hmat, zrak aj čuch. Obratne šplhá po stromoch, no korisť, ktorá je rýchla, uloviť nedokáže.

 



 

Vo voľnej prírode má samček skupinu s viacerými samičkami, ktoré privádzajú na svet 2-8 mláďat. Mýval sa dožije 13 až 15 rokov.