Deti a my - Claim
Dobrý ďeň, slon!

Aha, SLON!


Najväčší suchozemský cicavec
na našej planéte! 

 

Cicavec je ten, čo sa po príchode na svet
kŕmi mamkiným mliekom. 


Slonie bábätko je približne také ťažké ako tučný
dospelák – má asi 130 kilogramov.

 

Slony žijú v skupinách a mláďatá si chránia.
Ak maličkému hrozí nebezpečenstvo,
postavia sa všetci do pevného kruhu okolo neho, 
aby sa nik k nemu nedostal.

 



Kto by nepoznal
sloní chobot?!

Je dlhý aj dva metre – cez celé auto.
Tvoria ho tisíce svalov.
Na konci má dva citlivé hmatové pršteky.

Slúži mu ako ruka, ako nos, na nasávanie aj
na kŕmenie, ale i na obľúbené sprchovanie.
Vojde sa mu doň vody za veľké vedro.

V dospelosti jej za jediný deň
vypije 100 aj viac litrov a zje až 
300 kilogramov rastlinnej potravy.


 


 

Obrovské uši

mu slúžia na ochladzovanie ako vejáre.
Každý slon ich má iné.
Rovnako ako každý človek
má odlišné odtlačky prstov. 


Zboku vyrastajú slonovi kly.
Jeden z nich používa viac ako druhý,
podľa toho sa delia ako ľudia
na pravákov alebo ľavákov.

 

 



 

Je to jediný cicavec,
ktorý
nemôže skákať.
Dospelák má asi sedem ton,
čo sú tri či štyri autá.

Dožije sa okolo 70 rokov.
Jeho domovom je Afrika a Ázia,
no ty ho poznáš skôr zo zoo.