Deti a my - Claim
Dobrý ďeň, tučniak!

Aha, tučniak!


Najväčší vtáčí otužilec 

 

Tučniakov je veľa druhov. Žijú v obrovských rodinách na juhu našej planéty. 
Nie všetkým sa však páči v studenom kráľovstve Antarktídy. Tri druhy tučniakov 
sa usalašili dokonca v krajinách horúceho slnka. Spomedzi všetkých najväčší a najotužilejší je tučniak cisársky alebo aj veľký. Jediný zvláda aj 60-stupňové mrazy. Aby vydržal v ľadových vodách a v obrovských mrazoch, chráni ho hrubá vrstva tuku a starostlivo premastené husté perie.

Tento pánko vo fraku nemá pestré perie, no práve jeho nevábne sfarbenie mu prináša výhody. Biele bruško lepšie splýva s vodou, vďaka čomu sa ku koristi, napríklad k rybe či sépii, priblíži celkom nebadane.

Čierny chrbát mu zas pomáha pri zohrievaní – tmavá farba priťahuje slnečné lúče.

 


Na ľade a snehu si tučniaky nemajú ako vystavať hniezdo. Preto len čo samička znesie vajce, zoberie ho pod ochranu starostlivý otecko. Zobákom si ho položí na nohy a ukryje v kožnom záhybe – ako keby si ho prikryl kožuchom. Vajce takto ohrieva asi tri mesiace. Kým on žije zo svojich tukových zásob, samička odchádza stovky kilometrov do mora, kde loví.


 

Mamka sa vráti, keď sa ich drobček práve narodil. V obrovskej rodine tučniakov ich nájde pomocou vlastnej pesničky. O malé sa rodičia potom starajú spolu. Kým zháňajú potravu, je v „škôlke“ – na skupinu mláďatiek dozerajú už odrastené jedince alebo mamky, ktoré o svoje maličké prišli.

 



 

Zakrpatené krídla mu nedovolia lietať, no je to...

... super plavec – počas lovu prepláva aj tisíc kilometrov!

... potápač – ponorí sa až do hĺbky vyše 500 metrov a pod vodou vydrží až 20 minút!